Samenvatting
Auto-immuunziekten vormen een groep van meer dan 80 chronische en vaak zeer invaliderende ziekten. Door nog steeds grotendeels onbegrepen oorzaak vormt het immuunsysteem antilichamen tegen lichaamseigen cellen, weefsels en/of organen. Enkele veelvoorkomende auto-immuunziekten zijn reumatoïde artritis, lupus erythematosus, multipele sclerose en diabetes mellitus type 1. Men schat dat in de westerse wereld de totale prevalentie van auto-immuunziekten ongeveer 8% is. Auto-immuunziekten komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen.
De afgelopen jaren zijn er geneesmiddelen beschikbaar gekomen die de behandelingsmogelijkheden van veel auto-immuunziekten hebben vergroot. In deze nascholing over auto-immuunziekten komen achtereenvolgens aan de orde: een overzicht van het menselijk immuunsysteem, de verschillende auto-immuunreacties en de daarbij betrokken mediatoren een overzicht van de immunosuppressiva en de belangrijkste auto-immuunziekten en hun behandeling.
Accreditatie
Deze nascholing is voor openbaar apothekers voor 4 nascholingsuren geaccrediteerd (ID188232).
Inhoud
Blok A Immuunsysteem, immuunreacties en mediatoren
A1 De werking van het immuunsysteem
A2 Ongewenste immuunreacties
A3 Ontstekingsreacties en ontstekingsmediatoren
Blok B Auto-immuunziekten en hun behandeling
B1 Auto-immuunziekten – algemeen
B2 Immunosuppressiva
B3 Enkele veelvoorkomende auto-immuunziekten en hun behandeling
Actie en verantwoording
Nadere bespreking van vragen en casuïstiek
Literatuur
Auteur
Ad Sitsen studeerde farmacie en geneeskunde te Utrecht. Hij behaalde het apothekersdiploma in 1972 en het artsdiploma in 1980 en vervolgens verrichtte hij gedurende enkele jaren dier-experimenteel farmacologisch onderzoek op cardiovasculair terrein aan het Rudolf Magnus Instituut te Utrecht. Hij was enige jaren werkzaam als arts-assistent interne geneeskunde in het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Vanaf 1985 tot begin 2004 was hij werkzaam bij nv Organon en verantwoordelijk voor de klinische ontwikkeling van nieuwe psychotrope stoffen. Van 1989 tot 2006 was hij tevens deeltijd-hoogleraar klinische farmacologie aan de Faculteit Geneeskundevan de Universiteit Utrecht. Hij is lid van een aantal Nederlandse en internationale wetenschappelijke verenigingen. Hij was lid van de Gezondheidsraad alsmede van de redactie van het Pharmaceutisch Weekblad en publiceerde artikelen, rapporten en boeken op het gebied van klinische farmacologie en farmacotherapie. Thans is hij adviseur van enkele farmaceutische bedrijven (Prosensa, Medir, Dynacorts) en is hij betrokken bij nascholingscursussen voor apothekers.
Doelstellingen van dit nascholingsprogramma
Na afloop van dit nascholingsprogramma:
- weet hoe u het immuunsysteem van de mens werkt;
- hebt u inzicht in de verschillende soorten immuunreacties en hun indeling;
- bent u op de hoogte van ontstekingsreacties en ontstekingsmediatoren;
- kent u de belangrijkste auto-immuunziekten en hun indeling.
- hebt u inzicht in de verschillende groepen immunosuppressiva met inbegrip van in de behandeling van auto-immuunziekten toegepaste monoklonale antilichamen.