Samenvatting
Het is moeilijk te voorspellen welke infectieziekten (opnieuw) gaan opduiken of hoe snel deze zich gaan verspreiden. Voor vector-overdraagbare aandoeningen is dit niet anders.
Na een lange periode waarin deze ziekten in Nederland nauwelijks meer voorkwamen, vormen ze een steeds groter risico. De ziekte van Lyme komt al vaak voor, en een toename van het aantal gevallen van westnijlkoorts en tekenencefalitis is zeker te verwachten. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste vector-overdraagbare aandoeningen.
Mensen moeten zich ervan bewust zijn dat muggen en teken de bron kunnen zijn van verschillende ziekten, die soms ernstig kunnen verlopen.
Omdat er voor enkele van deze ziekten geen behandeling is, is preventie des te meer van belang. Strategieën om muggen- en tekenbeten te voorkomen spelen hierbij een grote rol. Voor enkele ziekten is vaccinatie al mogelijk, voor andere zijn vaccins in ontwikkeling.
Accreditatie
Dit programma voor openbaar apothekers is door de KNMP onder ID 424349 geaccrediteerd voor 2 uur. Deze accreditatie geldt tot 31-03-2022. De KNMP kent 2 accreditatiepunten toe als u de bijbehorende toets succesvol (≥ 60% correct beantwoord) hebt afgerond.
Inhoud
Inleiding
BLOK A Vector-overdraagbare ziekten in Nederland
A1 Vectoren in Nederland
A2 Exotische vectoren en de mug
BLOK B Bewustwording en preventie
B1 Bewustwording
B2 Preventie
Actie en verantwoording
Nadere bespreking van vragen en casuïstiek
Literatuur
Opdrachtblad ‘Invoering in de apotheek’
Farmaceutische patiëntenzorg (FPZ)
Toets voor apothekers 'Ziek door teken- of muggenbeet'
Auteur
Drs. A.W.C. van Esch is arts en werkzaam als medisch directeur bij Health Education. Van Esch is als arts-docent verbonden aan het Radboudumc, afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, vervolgopleiding tot huisarts.
Financiële banden: de auteur heeft geen financiële banden die betrekking hebben op het onderwerp.
Doelstellingen
Na het bestuderen van dit nascholingsartikel:
- begrijpt u dat veranderingen in klimaat, gedrag van mensen en andere oorzaken bijdragen aan een veranderend patroon van ziekten en vectoren in ons land;
- weet u welke ziekten in Nederland worden overgedragen door vectoren;
- kunt u aangeven welke maatregelen mogelijk zijn ter preventie van vector-overdraagbare aandoeningen.