Samenvatting
Als doktersassistent krijg je vrijwel dagelijks met patiënten te maken die bij je komen met een vraag over hun bloeddruk. Zo kan het zijn dat je de bloeddruk moet meten in het kader van diagnostiek van hypertensie, of om vast te stellen of de behandeling goed aanslaat. Misschien verwerk je herhaalrecepten van medicijnen tegen hoge bloeddruk of tref je een patiënt aan de balie die vraagt om een afspraak, omdat zijn bloeddruk zo hoog bleek bij een keuring op zijn werk.
Hoge bloeddruk komt bij ruim een kwart van alle volwassenen voor en is een belangrijke risicofactor voor het krijgen van een hart- of vaatziekte zoals een hartinfarct of beroerte (CVA). Opsporen en zo nodig behandelen van hypertensie kan voorkómen dat mensen een hart- of vaatziekte krijgen. Hierbij is het van groot belang de bloeddruk nauwkeurig te meten, om een zo betrouwbaar mogelijk besluit te nemen of behandeling nodig is of niet.
Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat wat je meet niet goed overeenkomt met de werkelijke bloeddruk van de patiënt. Onderzoek heeft aangetoond dat goed getrainde doktersassistenten nauwkeuriger de bloeddruk meten dan (huis)artsen en daarom zou iedere doktersassistent een rol moeten hebben in de diagnostiek van hypertensie.
Accreditatie
Dit nascholingsprogramma is voor 3 punten geaccrediteerd onder ID165733 voor doktersassistenten bij CADP van de NVDA.
Inhoud
Inleiding
BLOK A Bloeddruk en hypertensie
A1 Wat is bloeddruk?
A2 Wat is hypertensie en hoe stel je de diagnose?
A3 Het meten van de bloeddruk
BLOK B Behandeling van hypertensie
B1 Niet-medicamenteuze behandeling
B2 Medicamenteuze behandeling
Actie en verantwoording
Antwoorden op de vragen
Literatuur
Overleg met collega’s en huisarts(en)
Opdrachtblad ‘Opnemen in het takenpakket’
Afsluitende toets
Auteur
Dr. M.C. (Mark) van der Wel werkt als huisarts in Wijkgezondheidscentrum Lindenholt in Nijmegen. Daarnaast is hij als onderzoeker verbonden aan de afdeling Eerstelijns geneeskunde van het RadboudUMC te Nijmegen. Belangenconflicten: geen.
Doelstellingen van dit nascholingsprogramma
Algemeen leerdoel: na afronding van deze nascholing weet je wat hypertensie is, welke manieren er zijn om bloeddruk te meten en ook op welke manier dat dient te gebeuren. Dit leerdoel bereik je na het afronden van dit programma, doordat je:
- weet hoe de diagnose hypertensie gesteld dient te worden;
- beseft dat hypertensie een van meerdere risicofactoren is die samen het cardiovasculair risicoprofiel van de patiënt bepalen;
- op de hoogte bent van zowel de niet-medicamenteuze als medicamenteuze behandeling van hypertensie.