Samenvatting
In 2015 zat half Nederland geboeid naar een wel zeer uitzonderlijke aflevering van het NOS Journaal te kijken: de studio was gekaapt door een jongeman die zendtijd vroeg voor een urgente mededeling voor heel Nederland. Hij had een speelgoedwapen in zijn hand, dat heel echt leek. Terwijl hij onderhandelde met de bewaking, draaiden de camera’s. Was deze man psychotisch? De weduwe die nog regelmatig spreekt met haar echtgenoot die via de wind tegen haar praat, is zij psychotisch? Het autistische meisje dat naar een andere school moet en plots overal iets achter zoekt, is zij psychotisch? In deze nascholing worden de diagnostiek en behandeling van psychose besproken.
Accreditatie
Voor dit nascholingsprogramma is voor 2 punten accreditatie toegekend onder ID 250818 voor huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten.
Inhoud
Blok A Algemene inleiding op psychose
A1 Definitie van een psychose
A2 Incidentie en prognose
A3 Etiologie
A4 De neurobiologie van wanen en hallucinaties
Blok B Behandeling van een psychose
B1 Assessment van iemand met psychose
B2 De behandeloptiesActie en verantwoording
Actie en verantwoording
Nadere bespreking van vragen en casuïstiek
Literatuur
Opdrachtblad 'Invoering in de praktijk'
Teamoverleg/Hagro/FTO/WDH
Auteur
Iris Sommer (1970) studeerde geneeskunde en promoveerde in 2004 op een onderzoek naar het functioneren van de taalgebieden bij mensen met schizofrenie. Daarna specialiseerde ze zich tot psychiater en richtte ze de ‘Stemmenpoli’ op aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). In 2011 werd ze hoogleraar psychiatrie aan het UMCU. In datzelfde jaar publiceerde ze het boek Stemmen horen. In september 2015 verscheen Haperende hersenen. Ze is lid van de Jonge Akademie van de KNAW en voorzitter van de wetenschapscommissie van de NVvP.
Belangenconflicten: geen.
Doelstellingen van dit nascholingsprogramma
Na afloop van deze nascholing:
- kunt u een psychose diagnosticeren;
- unt u een indicatie stellen voor behandeling;
- bent u bekend met de principes voor voortgezette behandeling en problemen die daar frequent bij optreden.