Slapen is essentieel voor iedereen, en zeker voor kinderen. Want juist in de slaap vinden belangrijke processen plaats voor zowel groei als ontwikkeling. Zoals iedereen weet, slapen veel kinderen een periode slecht. Meestal gaat dit vanzelf weer over, maar soms is het zodanig dat ouders hiervoor hulp zoeken bij de jeugdarts of huisarts. In- of doorslaapproblemen die het hele gezin ontregelen of inslaapproblemen en verslapen die ervoor zorgen dat een jongere toenemend afglijdt op school, het zijn voorbeelden die regelmatig de revue passeren. Zeker nu de chronische zorg voor kinderen met ADHD en autisme steeds meer in handen is van de huisarts, komen daar ook de vragen over hardnekkige in- en doorslaapproblemen terecht. Hoe zorgt u ervoor dat u in die situaties meer te bieden hebt dan de goedbedoelde adviezen van vrienden en familie? Hoe herkent u onderliggende slaapstoornissen? Wanneer en hoe zet u melatonine in?
Accreditatie
Dit programma is door de KNMG voor 2 punten geaccrediteerd onder ID 481350. In uw persoonlijke nascholingsdossier is terug te vinden tot welke datum dit programma geaccrediteerd is.
Inhoud
BLOK A Normale slaap en diagnostiek van slaapstoornissen bij kinderen
A1 Normale slaapontwikkeling bij kinderen en jongeren
A2 Oorzaken van slapeloosheid op de kinderleeftijd
A3 Andere slaapstoornissen op de kinderleeftijd
BLOK B Behandeling van slaapproblemen en slaapstoornissen bij kinderen
B1 Gedragsmatige behandeling van slapeloosheid
B2 Melatonine bij kinderen: hoe is dit goed en veilig te gebruiken?
B3 Impact van slaapstoornissen op het gezin en het betrekken van het netwerk in de aanpak
Actie en verantwoording
Nadere bespreking van vragen en casuïstiek
Literatuur
Opdrachtblad 'Invoering in de praktijk'
Teamoverleg/Hagro/FTO/WDH
Toets voor Huisartsen 2022/5
Over de auteur
Sigrid Pillen is kinderneuroloog en somnoloog. Zij was van 2013 tot 2021 werkzaam in het Centrum voor slaapgeneeskunde Kempenhaeghe en daarnaast van 2015 tot 2020 voorzitter van de landelijke Vereniging Kind en Slaap. Momenteel werkt zij als zelfstandige vanuit haar onderneming Kinderslaapexpert BV, die zich richt op supervisie en nascholing van professionals op het gebied van kinderslaap. Van daaruit is zij in meerdere instellingen betrokken bij het opstarten van multidisciplinaire kinderslaapteams. Daarnaast is ze onder andere vanuit de Technische Universiteit Eindhoven betrokken bij meerdere onderzoeksprojecten, met speciale aandacht voor slaap bij kinderen met complexe (neurologische) ontwikkelingsproblematiek.
De auteur heeft in de afgelopen jaren sprekersvergoeding ontvangen van de volgende farmaceutische bedrijven: Medice en Eisai. Ze ontvangt geen onderzoeksgeld van commerciële partijen. Ze verricht consultancy voor Conect4Children (farmacologische studies op het gebied van kinderslaap). Ze heeft geen andere bedrijfsbelangen of andersoortige financiële relaties met betrekking tot dit onderwerp, dan hierboven genoemd (eigenaar Kinderslaapexpert BV).
Doelstellingen
Na afronding van deze nascholing:
- kent u de normale slaapontwikkeling op de kinderleeftijd;
- kunt u onderliggende factoren die bijdragen aan slapeloosheid op de kinder- en puberleeftijd identificeren en adviezen geven die het slapen bevorderen;
- herkent u slaapstoornissen op de kinderleeftijd, kunt u adviezen geven bij goedaardige slaapstoornissen van de kinderleeftijd en weet u wanneer u moet doorverwijzen;
- kent u de verschillende behandelmogelijkheden van slapeloosheid op de jonge kinderleeftijd, basisschoolleeftijd en pubertijd en weet u hoe u dit in het netwerk binnen de eerste lijn kunt vormgeven;
- heeft u inzicht in de impact die slaapproblemen hebben op het functioneren van het gezin en kunt u hiermee rekening houden bij het kiezen van de aanpak.