Voor en goede lichamelijke en geestelijke gezondheid is slaap een zeer belangrijke factor. In de afgelopen decennia heeft de slaapgeneeskunde zich dan ook ontwikkeld tot een multidisciplinair vakgebied. In deze nascholing worden de slaapafhankelijke ademhalingsstoornissen behandeld: afwijkingen van het ademhalingspatroon die zich alleen tijdens de slaap voordoen. Snurken en slaapapneu (OSA) zijn de belangrijkste klinische entiteiten binnen deze groep.
Snurken en OSA komen bijzonder vaak voor. Er is niet één behandeling die voor alle patiënten werkt. Daarom moet na zorgvuldige diagnostiek een individueel behandelplan worden opgesteld. In deze nascholing wordt u allereerst geüpdatet over de pathofysiologie, onderzoek en diagnostiek van snurken en OSA. Zo komen onder andere slaapregistratie en drug induced sleep endoscopy aan bod. In het tweede deel van deze nascholing worden de verschillende behandelmogelijkheden besproken, zoals hulpmiddelen als CPAP en chirurgische ingrepen.
Accreditatie
Voor dit nascholingsprogramma is voor 2 punten accreditatie toegekend onder ID 376212 voor huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten.
Inhoud
BLOK A Pathofysiologie, onderzoek en diagnostiek van OSA
A1 Definite, epidemiologie en pathofysiologie
A2 Anamnese en onderzoek
A3 Diagnostiek
BLOK B Behandeling van OSA
B1 Conservatieve behandeling
B2 Chirurgische therapie
B3 Niet-invasieve therapie
Actie en verantwoording
Nadere bespreking van vragen en casuïstiek
Bijlage Richtlijn Obstructief slaapapneu (OSA) bij volwassenen - Korte samenvatting
Literatuur
Opdrachtblad ‘Invoering in de praktijk’
Teamoverleg/Hagro/FTO/WDH
Afsluitende toets voor huisartsen
Auteur
Nico de Vries is kno-arts in het OLVG te Amsterdam. Zijn expertise is diagnostiek en behandeling van obstructieve slaapapneu (osa), met speciale interesse in alternatieven voor continuous positive airway pressure (CPAP). Researchspeerpunten zijn chirurgie van de bovenste luchtweg, slaapendoscopie (drug induced sleep endoscopy, DISE), positietherapie, stimulatie van de tongzenuw, OSA en bariatrische chirurgie, OSA en anesthesie, OSA en biomarkers.
De Vries is bijzonder hoogleraar bij de afdeling Orale kinesiologie van het acta in Amsterdam met als aandachtsgebied slaapapneu, en gasthoogleraar aan de Universiteit van Antwerpen. Daarnaast is hij medical advisor van NightBalance, consultant voor Philips Healthcare, Olympus, en researcher voor Inspire Medical Systems, Jazz Pharmaceuticals en Nyxoa.
Doelstellingen
Na afronding van dit programma:
- weet u wat de ziektebeelden OSAen CSA inhouden;
- herkent u symptomen, risicofactoren en klinische kenmerken van OSA;
- hebt u kennisgenomen van de diagnostiek van OSA;
- bent u op de hoogte van de niet-invasieve behandelmethoden voor OSA;
- bent u op de hoogte van de chirurgische behandelingsmogelijkheden van OSA;
- heeft u een duidelijk beeld van de rol van de eerste, tweede, en derde lijn bij diagnostiek en behandeling van OSA.