Samenvatting
Dieren zijn onze beste vrienden. Ze helpen ons, ze houden ons gezelschap, en ook letterlijk zijn ze vaak om op te eten. Bacteriën en parasieten delen onze passie voor dieren en zo komt het dat niet alleen dierenartsen maar ook ‘mensendokters’ te maken hebben met de gezondheid van dieren.
In deze nascholing staat dan ook het onderwerp ‘zoönosen’ centraal: infectieziekten die worden overgedragen van dieren op mensen. Een onderwerp wat de laatste jaren veelvuldig het nieuws haalde in verband met (dreigende) uitbraken van vogelgriep en – dichter bij huis – de Q-koorts epidemie en alle consequenties voor volksgezondheid én veehouderij.
Het is onmogelijk in een korte nascholing als deze om volledig te zijn en daarom kozen wij voor een selectie van vijf zoönosen die een fraaie illustratie zijn van de klinische, epidemiologische en pathofysiologische ins- en outs van dit vakgebied. Geen ver-van-mijn-bed geneeskunde, maar praktijk van alle dag, ook in uw spreekkamer.
Accreditatie
Dit nascholingsprogramma is voor 2 punten geaccrediteerd onder ID161810 voor huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten.
Inhoud
Inleiding
Blok A Q-koorts en leptospirose
A1 Q-koorts
A2 Leptospirose
Blok B Psittacose, toxoplasmose en toxocarose
B1 Psittacose
B2 Toxoplasmose
B3 Toxocarose
Actie en verantwoording
Nadere bespreking van de vragen en casuïstiek
Literatuur
Opdrachtblad ‘Invoering in de praktijk’
Toets voor huisartsen 2013/6, Zoönosen
Auteurs
Drs. A.G.M. Olde Loohuis is Huisarts in Herpen, daarnaast is hij universitair docent op de huisartsopleiding in Nijmegen. Sinds de uitbraak van q koorts in Herpen is hij mede verantwoordelijk voor onderwijs in zoönosen aan huisartsen in opleiding.
Dr. Paul Overgaauw is dierenarts-microbioloog en parasitoloog. Hij is als lector Diergezondheid verbonden aan de Hogeschool HAS Den Bosch.
Doelstellingen van dit nascholingsprogramma
Na afloop van dit nascholingsprogramma:
- heeft u kennis van verspreiding en transmissie van de verwekkers van Q-koorts, leptospirose, psittacose, toxoplasmose en toxocarose;
- bent u in staat om symptomen te herkennen die passen bij Q-koorts, leptospirose, psittacose, toxoplasmose en toxocarose;
- kent u de belangrijkste preventieve maatregelen die nodig zijn ter voorkoming van (verspreiding van) Q-koorts, leptospirose, psittacose, toxoplasmose en toxocarose;
- kent u de belangrijkste diagnostische stappen die nodig zijn een verdenking op Q-koorts, leptospirose, psittacose, toxoplasmose of toxocarose;
- kent u de belangrijkste therapeutische opties bij Q-koorts, leptospirose, psittacose, toxoplasmose en toxocarose.