Samenvatting
Het dagelijks verzorgen van de mond is bedoeld om cariës en parodontitis te voorkomen of de progressie ervan te stoppen. Het is daarvoor essentieel dat een patiënt in staat is de tandplak in zijn gehele mond, inclusief de interdentale ruimtes, te verwijderen.
Het geven van instructies om de mond plakvrij te maken is maatwerk. Ze moeten worden afgestemd op de behoeften van de patiënt. Bovendien moet de patiënt actief betrokken worden bij het instructieproces. Daarbij moet rekening gehouden worden met de mondsituatie en de capaciteiten van de patiënt. De omgeving van de patiënt en de mate waarin hij gemotiveerd is, bepalen eveneens in hoeverre hij bereid is zijn poetsgedrag aan te passen.
Na de basisinstructies moet er een geïndividualiseerd advies volgen.
In dit nascholingsprogramma behandelen we de hulpmiddelen en de wijze waarop ze (veilig) toegepast kunnen worden, voor zover ze niet in Mondverzorging – Van wetenschap naar praktijk, deel 1 aan bod zijn gekomen.
Accreditatie
Het Kwaliteitsregister Mondhygiënisten (KRM) heeft de online cursus Mondverzorging: van wetenschap naar praktijk - deel 2 vier Mondzorgpunten toegekend. De cursus heeft tevens het Q-Keurmerk© verkregen.
Inhoud
6 Overige hulpmiddelen
7 Tandpasta
8 Wat er mis kan gaan
9 Mondverzorgingsinstructies geven
10 Zelfzorginstructies en de bijbehorende begeleiding
Nawerk
Auteurs
Fridus van der Weijden studeerde in 1984 af als tandarts bij de Rijksuniversiteit Utrecht (RUU). Zijn erkenning tot tandarts-parodontoloog NVvP volgde in 1990. In 1993 promoveerde hij op zijn proefschrift met de titel The use of models and indices in plaque and gingivitis trials. In 2006 ontving hij van de NVOI zijn erkenning als tandarts-implantoloog. Sinds 1989 verdeelt hij zijn tijd tussen zijn gespecialiseerde praktijk in Utrecht en de sectie Parodontologie van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). In 2010 werd hij benoemd tot hoogleraar preventie en therapie van parodontale aandoeningen. In 2019 werd hij onderscheiden met de Yngve Ericsson prijs voor zijn buitengewone bijdrage aan de preventie van mondaandoeningen. In 2020 ontving Van der Weijden de IADR/Periodontal Research Group Award voor zijn innovative approaches to prevention and non-surgical treatment of periodontal and peri-implant diseases.
Dagmar Else Slot volgde eerst een driejarige opleiding tot mondhygiënist en vulde deze later aan tot de huidige vierjarige bacheloropleiding. Ze volgde bovendien twee onderwijskundige opleidingen: een voor het basisonderwijs en een voor het hoger gezondheidszorgonderwijs. Door het volbrengen van de master Evidence Based Practise is zij klinisch epidemioloog. Tot slot heeft ze een MBA afgerond die gericht is op de gezondheidszorg. Sinds 2007 werkt ze bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). In 2015 promoveerde ze op haar proefschrift Prevention of gingivitis and treament of periodontitis – chlorhexidine and dental lasers. In 2020 werd ze bij ACTA benoemd tot hoogleraar preventie in de mondzorg. Slot voelt zich zeer verbonden met de dagelijkse mondzorgpraktijk en de mondhygiënist in het bijzonder. Zij verdeelt momenteel haar tijd tussen de sectie Parodontologie van ACTA, de mondzorgpraktijk en de Opleiding Master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs (VUmc). Daarnaast is ze editor van het International Journal of Dental Hygiene. Van de IADR verkreeg ze de prestigieuze Young Investigator Award.
Doelstellingen
Na het doorlopen van deze e-learning kun je:
- de onderwerpen noemen die bij een professionele mondverzorgingsinstructie ter sprake moeten komen;
- praktische voorbeelden geven van effectieve mondhygiënische zelfzorg;
- een patiënt uitleggen hoe een monddouche en een tongreiniger het beste gebruikt kunnen worden;
- een patiënt een evidencebased advies geven over het gebruik van tandpasta en mondspoelmiddelen;
- aangeven hoe bij het plakvrij maken van de mond beschadiging van de harde en zachte weefsels zo veel mogelijk te voorkomen is.
Ingangsniveau van deze nascholing: een voltooide hbo-opleiding mondzorgkunde.