Samenvatting
Het ligt voor de hand dat de POH-GGZ in de huisartsenpraktijk geconfronteerd wordt met patiënten die behalve psychische klachten ook pijnklachten hebben. Volgens een onderzoek van Breivik et al. (2006) heeft 18% van de Nederlanders pijnklachten, van wie een kwart al meer dan twintig jaar! Om depressief van te worden. En dat gebeurt ook: ongeveer 80% van de patiënten met buikpijn, rugpijn of hoofdpijn heeft depressieve klachten. Daarnaast is pijn bij depressie een veelvoorkomende lichamelijke klacht. Onderzoek toont aan dat er een sterk verband is tussen pijn en depressie.
In deze nascholing wordt in BLOK A eerst afzonderlijk ingegaan op pijn en daarna op depressie. Vervolgens wordt in BLOK B de samenhang tussen pijn en depressie besproken. Tot slot wordt ingegaan op de behandeling van pijn en depressie.
Accreditatie
Voor dit nascholingsprogramma is onder ID 334953 voor 3 punten accreditatie toegekend voor praktijkondersteuners huisartsenzorg bij de NVvPO en de LV POH-GGZ.
Inhoud
Blok A Pijn en depressie
A1 Casuïstiek
A2 Wat is pijn?
A3 Wat is een depressie?
Blok B Behandeling
B1 De combinatie pijn en depressie
B2 Behandeling van pijn en depressie Actie en verantwoording
Actie en verantwoording
Nadere bespreking van vragen en casuïstiek
Literatuur
Opdrachtblad ‘Invoering in de praktijk’
Intervisie
Afsluitende toets
Over de auteur
Harold Wenning MSc is verpleegkundig specialist GGZ en werkzaam bij Praktijk voor psychologische expertise Maarsingh en van Steijn. Daarnaast heeft hij vijftien jaar ervaring als POH-GGZ in diverse huisartsenpraktijken in Friesland. Hij is auteur van de boeken ADHD, een volwassen benadering en Handboek POH-GGZ. Tevens heeft hij bijdragen geleverd aan diverse andere publicaties over ggz-gerelateerde onderwerpen. Belangenconflicten: geen.
Doelstellingen van dit nascholingsprogramma
Na afloop van dit nascholingsprogramma:
• kun je het driefasemodel van Gatchel beschrijven;
• ken je de belangrijkste symptomen van een depressie;
• weet je wat de fysiologische reactie is bij pijn en depressie;
• kun je uitleggen waarom er een verband is tussen pijn en depressie;
• kun je patiënten met pijn en depressie adviseren over de behandeling.